We often make pancakes when we have a lot of starter but it’s not very active (bubbly); we also made lots of pancakes while we were first waiting for the starter to be active enough for our first loaves of bread!
私達は天然酵母の種が多過ぎる時、ホットケーキを作ります。 昔初めて種を作った時、小さな泡がブクブク出てくる前にその種を使って、ホットケーキを作ってみました。 量が多過ぎましたが、捨てるのがもったいなくて、ホットケーキに利用しました。
Ingredients (makes about 12 3-inch pancakes)
- 1 cup Sourdough starter
- 1 egg
- 2 T vegetable oil or melted butter
- 1 T sugar
- ¼ t salt
- ¼ cup flour OR bran OR oatmeal (amount is approximate; adjust the batter to your desired consistency)
- ½ t baking soda mixed with ½ T water (Note: if your starter has been sitting for a long time and has a high acid content, you will need the full amount. If it has just been fed, use a bit less. No one likes pancakes that taste like baking soda from an incomplete chemical reaction…)
材料、8センチx12枚分
- 天然酵母の種 240cc
- 卵 1個
- サラダ油、または溶かしバター 大さじ2
- 砂糖 大さじ1
- 塩 小さじ ¼
- 小麦粉 またはふすま 40gほど(生地のかたさは好きなように調節しましょう)
- 重曹 小さじ½ 水大さじ½ と混ぜる(注意:長い間種を冷蔵庫に保存していた場合は重曹を小さじ ½ を使う。 餌をやったばかりの場合は、少なめに重曹を入れましょう。 生地は酸っぱくないから。)
Instructions ・ 作り方
1. Preheat a frying pan or griddle over medium flame. フライパンを中火にかける。 ホットプレートでも良い。
2. In a medium bowl or 4-cup glass measuring cup, mix starter, egg, oil, sugar, and salt. ボウルに種、卵、油、砂糖、塩を入れて、へらで混ぜる。
3. Adjust the consistency with flour or bran. If you want crepes (thin batter), leave it out entirely; if you like fluffy pancakes (thick batter), put in ¼ cup or more. 小麦粉かふすまを2.に加えて、生地のかたさを調節する。 クレープが好きなら、小麦粉なしにする。 ふわふわのホットケーキが好きなら、小麦粉かふすまを入れましょう。
Thin batter for crepes ・ クレープの薄い生地 |
Thick batter for fluffy pancakes ・ ふわふわのホットケーキの生地 |
5. Grease the frying pan or griddle with butter or oil spray. フライパンにバターか油を少し敷く。
6. Using a ¼ cup measure (or you can just eyeball it), pour onto the frying pan. When the top has dried out a bit and the bubbles that form don’t fill in again, flip the pancakes. They’re done when both sides are golden brown. お玉で生地をすくって好きな大きさでフライパンで焼く。 上に泡がプクプク出てきたら、裏返す。 両面がキツネ色になったら、出来上がり。
Ready to flip! ・ 裏返しましょう! |
Ready to eat! ・ 出来上がり! |
Blueberry pancakes are also recommended. ・ ブルーベリーホットケーキもお勧めです。 |
Not pretty, but very tasty! ・ きれいじゃないけどおいしい! |
Part 1: My Sourdough Bread Story ・ 天然酵母のパンのストーリー
Part 2: Making and Caring for Sourdough Starter ・ 天然酵母の種作りと種の世話
Part 4: Sourdough Bread ・ 天然酵母のパン
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