Tuesday, August 20, 2013

Sourdough Bread, Part 3: Pancakes! ・ ホットケーキ!

Sourdough Pancakes ・ サワードー・ホットケーキ



We often make pancakes when we have a lot of starter but it’s not very active (bubbly); we also made lots of pancakes while we were first waiting for the starter to be active enough for our first loaves of bread!

私達は天然酵母の種が多過ぎる時、ホットケーキを作ります。 昔初めて種を作った時、小さな泡がブクブク出てくる前にその種を使って、ホットケーキを作ってみました。 量が多過ぎましたが、捨てるのがもったいなくて、ホットケーキに利用しました。

Ingredients (makes about 12 3-inch pancakes)
  • 1 cup Sourdough starter
  • 1 egg
  • 2 T vegetable oil or melted butter
  • 1 T sugar
  • ¼ t salt
  • ¼ cup flour OR bran OR oatmeal (amount is approximate; adjust the batter to your desired consistency)
  • ½ t baking soda mixed with ½ T water (Note: if your starter has been sitting for a long time and has a high acid content, you will need the full amount. If it has just been fed, use a bit less. No one likes pancakes that taste like baking soda from an incomplete chemical reaction…)

材料、8センチx12枚分
  • 天然酵母の種 240cc
  • 卵 1個
  • サラダ油、または溶かしバター 大さじ2
  • 砂糖 大さじ1
  • 塩 小さじ ¼
  • 小麦粉 またはふすま 40gほど(生地のかたさは好きなように調節しましょう)
  • 重曹 小さじ½  水大さじ½ と混ぜる(注意:長い間種を冷蔵庫に保存していた場合は重曹を小さじ ½ を使う。 餌をやったばかりの場合は、少なめに重曹を入れましょう。 生地は酸っぱくないから。)

Instructions ・ 作り方


1. Preheat a frying pan or griddle over medium flame. フライパンを中火にかける。 ホットプレートでも良い。

2. In a medium bowl or 4-cup glass measuring cup, mix starter, egg, oil, sugar, and salt. ボウルに種、卵、油、砂糖、塩を入れて、へらで混ぜる。

3. Adjust the consistency with flour or bran. If you want crepes (thin batter), leave it out entirely; if you like fluffy pancakes (thick batter), put in ¼ cup or more. 小麦粉かふすまを2.に加えて、生地のかたさを調節する。 クレープが好きなら、小麦粉なしにする。 ふわふわのホットケーキが好きなら、小麦粉かふすまを入れましょう。

Thin batter for crepes ・ クレープの薄い生地
Thick batter for fluffy pancakes ・ ふわふわのホットケーキの生地
4. Add the baking soda and water; gently fold into the batter, being careful not to overly disturb the tiny bubbles that will be forming. 重曹と水を2.に入れて、泡がつぶれないように静かに混ぜる。

5. Grease the frying pan or griddle with butter or oil spray. フライパンにバターか油を少し敷く。

6. Using a ¼ cup measure (or you can just eyeball it), pour onto the frying pan. When the top has dried out a bit and the bubbles that form don’t fill in again, flip the pancakes. They’re done when both sides are golden brown. お玉で生地をすくって好きな大きさでフライパンで焼く。 上に泡がプクプク出てきたら、裏返す。 両面がキツネ色になったら、出来上がり。

Ready to flip! ・ 裏返しましょう!
Ready to eat! ・ 出来上がり!
7. Serve with maple syrup, fruit syrup, or other toppings of your choice. メープルシロップ、フルーツシロップなどをかけて、お召し上がり下さい。

Blueberry pancakes are also recommended. ・ ブルーベリーホットケーキもお勧めです。

Not pretty, but very tasty! ・ きれいじゃないけどおいしい!

Part 1: My Sourdough Bread Story  ・ 天然酵母のパンのストーリー
Part 2: Making and Caring for Sourdough Starter ・ 天然酵母の種作りと種の世話
Part 4: Sourdough Bread ・ 天然酵母のパン

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